Kakut / jälkiruoat
Piparipohja:
150 g piparkakkuja
50 g voita
Täyte:
4 liivatelehteä
2 valkuaista
¾ dl erikoishienoa sokeria (Siro)
2 dl vispikermaa
400 g vaniljatuorejuustoa
2 rkl kiehuvaa vettä
(2dl rkl vaniljasokeria)
Päällyste:
n. 200 g kuivattuja sekahedelmiä (Suntree)
1 dl sokeria
1,5 litraa vettä
Kiille:
1 ½ dl sekahedelmien siivilöityä keitinvettä
½ dl glögitiivistettä
3 liivatelehteä
Koristelu:
Günthart strösseleitä
Valmistus:
Laita sekahedelmät likoamaan sokeriveteen n. 8 tuntia ennen päällysteen valmistamista.
Piparipohja:
Laita leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle (ø 24 cm). Hienonna piparit. Lisää joukkoon sulatettu voi, sekoita. Taputtele piparkakkuseos vuoan pohjalle.
Täyte:
Laita liivatteet kylmään veteen. Vaahdota valkuaiset. Lisää sokeri vähitellen vaahdotuksen aikana. Vaahto on valmiina kiiltävää ja jämäkkää. Vaahdota kerma (mausta halutessasi vaniljasokerilla). Notkista tuorejuusto sähkövatkaimella. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää liivatteet, sekoita. Kaada liivateseos tuorejuuston joukkoon ohuena nauhana. Sekoita hyvin. Nostele tuorejuustoon valkuaisvaahto ja viimeisenä kermavaahto. Kaada täyte piparipohjan päälle. Laita jääkaappiin 4-5 tunniksi / yön yli.
Päällyste:
Keitä liotetut sekahedelmät liotusvedessään 15 - 20 minuuttia kunnes hedelmät ovat pehmenneet (ota 1 ½ dl keitinvettä talteen kiillettä varten). Nosta sekahedelmät erilliseen astiaan ja soseuta tehosekoittimella. Anna soseen jäähtyä. Levitä jäähtynyt sose vaniljatäytteen päälle. Laita hetkeksi jääkaappiin.
Kiille:
Laita liivatteet kylmään veteen. Siivilöi 1 ½ dl sekahedelmien keitinvettä. Kuumenna siivilöity sekahedelmien keitinvesi ja ½ dl glögitiivistettä kattilassa kiehuvaksi. Sekoita joukkoon liivatteet. Anna jäähtyä. Kaada kiille kakun (sekahedelmäsoseen) päälle. Laita jääkaappiin kiilteen jähmettymisen ajaksi.
Koristele kakku Günthart jouluströsseleillä juuri ennen tarjoilua.
Nauti hyvien ystävien seurassa.
Reseptin kehitellyt Palotron koekeittiö / Marko Lindeman
6 - 8 annosta
Valmistusaineet:
n. 200 g kuivattuja sekahedelmiä (Suntree)
1 dl sokeria
1,5 litraa vettä
150 g piparkakkuja
2 rkl erikoishienoa sokeria (Siro)
1 ½ tl kanelia
1 rkl voita
2 dl vispikermaa
250 g (1 prk) maustamatonta maitorahkaa
1 dl Marianne-murskaa
Koristeluun:
Günthart jouluströsseleitä, piparminttutankoja ja mintunlehtiä
Valmistus:
Laita sekahedelmät likoamaan sokeriveteen n. 8 tuntia ennen jälkiruuan valmistamista.
Keitä liotetut sekahedelmät liotusvedessään 15-20 minuuttia kunnes hedelmät ovat pehmenneet. Nosta sekahedelmät erilliseen astiaan ja soseuta sauvasekoittimella. Anna soseen jäähtyä.
Murskaa piparit. Paahda piparimurska, 2 rkl sokeria, kaneli ja voi hetki kuumalla pannulla. Älä polta. Anna jäähtyä.
Vaahdota kerma. Lisää kermavaahtoon maitorahka ja Marianne-murska
Kokoa jälkiruoka kerroksittain annoskulhoihin tai isompaan tarjoiluastiaan. Laita pohjalle piparimurskaa. Lisää kermavaahto-rahkaseosta ja viimeisenä sekahedelmäsosetta. Tee kaksi kerrosta. Laita viimeisenä pinnalle hieman kermavaahto-rahkaseosta ja piparimurskaa.
Laita valmiit annokset hetkeksi jääkaappiin.
Koristele Günthart jouluströsseleillä, mintun lehdillä ja piparminttutangolla.
Nauti hyvien ystävien seurassa.
Reseptin kehitellyt Palotron koekeittiö / Marko Lindeman
Valmistusaineet:
n. 450 g kuivattuja sekahedelmiä (Suntree)
1 rkl kanelia
3 dl kaurahiutaleita
1 dl fariinisokeria
100g voita
1tl vaniljasokeria
Valmistus:
Huuhtele kuivatut hedelmät siivilässä ja suikaloi ne. Laita hedelmäsuikaleet uunivuokaan (reunalliseen). Sirottele päälle kanelia.
Sekoita voi, kaurahiutaleet, fariinisokeri sekä vaniljasokeri murumaiseksi seokseksi. Ripottele seos hedelmäsuikaleiden päälle.
Paista koko komeus 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Tarjoile paistos lämpimänä vaniljajäätelön tai vaahdotetun vaniljakastikkeen kera.
Reseptin kehitellyt Palotron koekeittiö / Marko Lindeman
Valmistusaineet:
450g kuivattuja aprikooseja (Suntree)
7 dl vettä
2 dl hienoa sokeria
Valmistus:
Laita sokeri, vesi ja pilkotut aprikoosit kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi, keitä hiljalleen noin 30 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi seokseksi, purkita ja jäähdytä.
Vinkki! Ihanan jouluisen aprikoosihillon saat lisäämällä keittovaiheessa kaneli- ja vaniljatangon sekä hieman kardemummaa.
Tarjoile esim. juustojen ja piparien kera.
Resepti Palotron koekeittiö